Mjölksyra mot akne och ålderstecken

Förekomsten av vuxenakne, särskilt för kvinnor ökar. Akne är ett komplicerat hudtillstånd men man vet att den grundläggande orsaken oftast är relaterade till hormonnivåer i kroppen. Lyckligtvis finns det behandlingar som gynnar både tonåringar och vuxna. En av de bästa hjälpmedlen mot akne finns i den mångsidiga mjölksyran.

Vanliga aknebehandlingar

Exfolierande

Vuxenakne svarar likadant som tonårsakne på de flesta aknebehandlingarna. Problemet för vuxna är att huden inte regenerar lika lätt som tonåringars hud. Behandling med starka exfolierande medel  lämnar huden spänd och mycket torr. Tonåringar kan tolerera mer behandling av exfolierande eftersom deras hud är mer motståndskraftig. Vuxnas hud har svårare att öka talgproduktionen och produktionen av nya blodkroppar i huden.

För mycket exfolierande är egentligen inte den mest optimala behandlingen för tonåringar heller (just för att huden blir så spänd och torr), fortsatt användning av dessa vid vuxen ålder skapar en ond cirkel. Regelbunden användning av starka, uttorkande exfolierande kan för vuxna resultera i något som är ännu svårare att behandla, rynkor.

Komedolytiska medel

Nästan alla känner till komedoner, allmänt kända som milier och pormaskar. Talgöverskott och hudceller fastnar i porer och hårsäckar och bildar komedoner. När dessa blir infekterade blir de pustler. Då komedoner är det första steget på vägen till akne finns det många behandlingar som går ut på att bryta upp det som fastnar i porerna, innan det resulterar i akne.

Det är här som komedolytiska medel kommer in i bilden. Några av de vanligaste komedolytiska medlen är salicylsyra och benzylperoxid. Benzylperoxid har även antibakteriell verkan vilket gör det bra för tonåringar. För vuxen hud är benzylperoxid mindre fördelaktig än salicylsyra eftersom huden blir uttorkad.

AHA-syror och BHA-syror

Vissa syrakombinationer används ofta för att exfoliera huden.  Kombinationen är ganska effektiv, eftersom AHA-syror och BHA-syror fungerar på olika sätt. AHA-syrorna mjukar upp stratum corneum och tar bort döda hudceller. BHA-syrorna exfolierar samt avlägsnar döda hudceller.  Skillnaden mellan en AHA-syra och en BHA-syra är att AHA-syrorna sipprar in i stratum corneum medan BHA-syrorna exfolierar bort hud och löser upp hudprotein från utsidan och inåt.

Behandla både acne och ålderstecken

All hud som lätt får akne kan dra nytta av regelbunden användning av produkter som innehåller BHA-syror eller AHA-syror. För vuxna är det viktigt att använda sådan kemisk peeling som löser upp orenheter på huden utan att torka ut- eller irritera huden allt för mycket.

Rengöring

Ansiktstvättar innehållande mjölksyra och salicylsyra avlägsnar döda hudceller och bygger sedan upp hudens nya yta utan att orsaka irritation. Mjölksyra är en AHA-syra som ofta finns i ansiktsrengöring eftersom det är mindre irriterande än andra AHA-syror och dessutom så har mjölksyra enastående anti-aging effekter.

Serum

Det finns natt-serum innehållande mjölksyra som fungerar som en mild exfoliant, vilket ökar borttagande av döda hudceller. Samtidigt har natt-serum anti-aging-fördelar genom att de ökar cellförnyelsen och cellomsättningen. Serum är ett utmärkt komplement till ansiktsregöring eftersom mjölksyran på så sätt får tid att penetrera även djupare hudlager.

Ansiktsmasker

Ansiktsmasker innehållande salicyl- eller mjölksyra är ett utmärkt sätt att minska komedoner. Salicylsyra är det bästa medlet mot komedoner och kombinerat med mjölksyrans fuktbevarande egenskaper gör det att huden inte torkas ut. Mjölksyra ökar också de naturliga ceramiderna, barriärlipiderna som håller huden återfuktad. Ceramiderna håller även bakterietillväxten i schack.

Mjölksyra i hög koncentration (>10%) bidrar till att förbättra ärrbildning och missfärgning i samband med tidigare akne. För att reducera ärr och missfärgning på grund av akne rekommenderas även att man använder en C-vitaminkräm för bästa resultat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *