Mjölksyra i Hudvård

I åratal har naturliga produkter som finns i köket använts för hudvård. Skåpen och kylskåpen verkar vara fyllda med läkande ämnen som gurkor för ögonen, honung för huden och – en av de viktigaste produkterna för huden – mjölken. Som en del av alfa-hydroxifamiljen så ger denna nyckelingrediens ”milky compexion” en helt ny innebörd. Mjölksyra, som härstammar från sur eller fermenterad mjölk, är en mycket populär skönhetshjälp för de som vill förbättra hudens struktur och nivån av återfuktning.

Om man skulle behöva en känd persons erfarenheter av mjölksyra behöver man inte alls leta längre än den egyptiska drottningen Cleopatras skönhetsregim. Hon var känd för sin skönhet och det sades att hon badade i sur mjölk för att förbättra sin hud.

Vid det här laget kanske man frestas av att hoppa i badet med ett glas mjölk, men mjölksyra fungerar nödvändigtvis inte så enkelt. Det finns dock ett antal användbara behandlingar och produkter som innehåller mjölksyra, från peeling till lotion och krämer som denna artikel kommer att ta upp.

Som, med allting, finns det vissa nackdelar med mjölksyra. Även om det är mildare än vissa andra kemiska föreningar så kan det vara fortfarande vara irriterande, speciellt på skadad eller allergibenägen hud. Oavsett vilken mjölksyreprodukt man använder så skall man även vara försiktig med sol då solkänslighet kan förekomma. Det är viktigt att vid tid av mjölksyrebehandling begränsa sitt uppehåll i solen och använda solskydd. Mjölksyra är en väldigt bra produkt för att få slätare hud och är värd extra försiktighetsåtgärder för lyckad användning.

Mjölksyrans fördelar för huden

Praktiskt taget skulle alla älska att ha perfekt hud som är fri från fläckar, ojämnheter och blemmor. Tyvärr är det inte helt lätt att uppnå detta. Om man är ute efter att förbättra hudens totala struktur så har man hittat en vän i mjölksyran. Som en alfa-hydroxisyra (AHA-syra) är mjölksyra en familjemedlem av välkända exfolianter. Som sådan, förbättrar mjölksyran hudens totala struktur genom återfuktande, exfoliera döda hudceller och främjande av kollagentillväxten. Konsekvent fungerar mjölksyran ofta reducerande av rynkor och linjer samt hjälper även till att jämna ut hudtonen. Mjölksyran minskar även acneärr.

Mjölksyra anses vara en av de bästa AHA-syrorna att använda eftersom de flesta AHA-syrorna kan vara lite irriterande för huden. Mjölksyran är unikt mild i jämförelese och irriterar vanligtvis inte hud med acne eller rosacea.

Om ens hud är extremt känslig bör man ändå vara försiktig när man använder mjölksyreprodukter, särskilt om mjölksyrehalten är hög.

Mjölksyrepeeling

Kemisk var för en tid sedan bara reserverad för läkarmottagningar, som ibland kan vara skrämmande och dyra. Idag har kemisk peeling utvecklats till att omfatta att man kan ta hem peeling och hudbehandlingkit så att man kan skörda fördelarna i sitt eget hem i lugn och ro.

Mjölksyrepeeling är en typ av kemisk peeling som föredras av många användare just på grund av mjölksyrans effekt som mjukare AHA-syra. Man kan använda peelingen för att minska rynkor, vissa typer av acne och även missfärgningar på huden. Mjölksyra är inte ett ”universalmedel”, det kommer inte att med en gång ta bort ens djupaste rynkor och det kan inte hindra en från att åldras. Med användning över en tidsperiod så kan det dock väldigt effektivt jämna hudens ton och skick. Den kommer även att mildra märken och ärr.

En professionell peeling på en läkarmottagning kan kosta upp till 1000 kr eller mer. Under proceduren kommer läkaren att använda mjölksyrelösning på huden, vilket kommer att ”bränna av” – eller exfoliera – det yttre hudskiktet och göra att det lossnar. Den milda peelingen är i allmänhet inte särskild smärtsam men det är viktigt att komma ihåg att ens ansikte kan vara rött i några dagar efteråt. Man bör också notera att mjölksyrepeeling generellt är en del av seriebehandling och behandlingens längd beror på det önskade resultatet. Dessutom är solkänslighet en vanlig biverkning av mjölksyrepeeling så man skall alltid begränsa tiden i solen och även använda solskyddskräm.

Mjölksyrekrämer och lotions

Peelingar – även mjölksyrepeelingar – kan ibland vara hårda mot huden, särskilt mot inflammerad eller acnedrabbad hud. Om man känner att man behöver något mildare produkter kan krämer och lotions innehållandes mjölksyra vara ett bra alternativ. Särskilt om man främst vill återfukta och exfoliera huden än att få bort acneärr.

Mjölksyrekrämer är i allmänhet tjocka och lite tyngre, perfekt för mycket torr hud. De används främst i ansiktet och arbetar för att återfukta huden samtidigt som krämerna avlägsnar de döda hudcellerna. Eftersom mjölksyra också kan stimulera produktionen av kollagen kan dessa krämer också hjälpa till att minska fina linjer och rynkor, vilket gör att ens ansikte ser yngre ut. Det finns en mängd olika krämer på marknaden innehållandes mjölksyra att välja på.

Mjölksyrelotions är lättare och tunnare i konsistensen och de kan lättare användas på hela kroppen än krämerna. Alla hudtyper som behöver mer fukt kan dra stor nytta av att använda lotions med mjölksyra som aktiv ingrediens. Personer med grov, torr eller fjällande hud upplever att mjölksyrelotions fungerar väldigt bra för dem och deras hud. Denna åsikt delas även av sådana användare som har problem med eksem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *